Mandag 26.8.2019 - Uke 35

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Historien om New Orleans Workshop Jazzclub:

Begynte omkring 1970 etterat Big Chief Jazzclub og Metropol Jazz-center ga seg midt på 1960 tallet etter at det hadde vært en årelang tørketid i Oslos jazzliv.

 

Tore Frøberg startet Christiania Jazzband i 1970. Til å begynne med fant de ikke noe egnet spillested. Den 27. januar 1972 fant de et spillested med navn Bergum Café.

Der var de i mange år. New Orleans Workshop Jazzclub har i årenes løp flakket mye rundt, og har hatt ca. 10 forskjellige spillesteder.

 

I fra starten av var både Christiania Jazzband og Magnolia Jazzband faste husband, noe de faktisk er den dag i dag.

 

En av veteranene innen Norsk jazz, avdøde Kari Vangsnes, skrev dette om jazzen på den tiden:

 

Jazz er ikke som en sakte hvisken i blodet,
den er som en storm
som jager blodet gjennom årene.
River med seg en bit av fornuften,
og kaster forhengene i hjertet til side.
Og betongen som skulle holde
den glødende lavaen på plass dypest inne,
Sprekker og gnistregn slår ut .....

 

Det er da øynene glitrer på Bergum Café.
Det er da man smiler til vilt fremmede,
klapper i hendene, gir sin nærmeste en klem,
tilgir sine fiender, glemmer sine tabber,
deler øl og peanøtter med hverandre.
Gjør alt som er mulig å gjøre
når du sitter inneklemt på en taburett
i 40 graders varme og - lytter til jazz !

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

-----Opprinnelig melding-----
Fra: Inge Solem [mailto:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.]
Sendt: 19. januar 2014 12:33
Til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Emne: Konsert jazzmazzørene, Tønsberg

Hei igjen.
Da er JaZZmaZZørene på vei hjemover.
Vi takker for et usedvanlig trivelig opphold hos dere.
Skjelden (eller aldri) møter vi så velsmurte forhold.
Fra vi kom til vi drog har vi kost oss. Konsertsalen og publikum, det var et kapittel for seg.
Dere har virkelig fått det til.
Skal hilse fra alle i bandet.
Legger ikke skjul på at vi gjerne kommer tilbake.
Mvh
Inge Solem

 

Mvh Inge Solem

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Tønsberg Jassklubb ( av 1954)

Da jeg flyttet til byen (født og oppvokst på landet), ble det til av på hybelen om kvelden ble det spilt mye jazzmusikk fra bl.a. Radio Luxembourg og fra Nederland. Vi var i den «dansegale» perioden i livet og ble veldig hekta på denne musikken og de rytmene. En kveld vi var sammen, 4 – 5 personer, sa jeg til de andre at hvorfor skulle Horten og Sandefjord ha jazzklubb og ikke Tønsberg ? Skal vi starte ? I den alderen vi var i tenkte vi ikke at noen ting var vanskelig, alt gikk ! Jeg tok en telefon til Svenneforeningen i byen - i Øvre Langgt. 9 og spurte om å leie lokaler. Det var greit for dem, og vi valgte annenhver tirsdag. Så gikk jeg til Tønsbergs Blad og fikk satt inn en annonse: «Har du lyst til å være med å starte jazzklubb i byen, vi har fått tak i lokaler! Første møte er førstkommende tirsdag kl. 19. 00»

 

Det kom ca. 10 - 15 interesserte første gang, økte til ca. det dobbelte neste gang. Det ble valgt et foreløpig styre så vidt jeg husker, med Jan Killingstad, Bodil Andvik, Herman Nilsen og andre som jeg ikke husker navnet på nå. Inngangspenger var kr. 5,-.

 

Vi som var amatører torde ikke kalle klubben med zz i jass, derfor ble den kalt Tønsberg Jassklubb. På møtene våre spilte vi plater som noen hadde med, vi hadde også en «jazzprofessor» som fortalte om jazzens opprinnelse. Tok for seg de forskjellige orkestre med solister, masse navn å forholde seg til. Noe husket vi, forskjellen på New Orleans og Dixieland jazz med f.eks. å ta ut banjo og bytte til gitar osv. osv. Vi hadde besøk av et band fra Horten, jeg tror det het Star Combo eller noe sånt, med en briljant person på klarinett, ingen av oss hadde noen gang hørt navnet Rolv Wesenlund, vi var helt betatt av å høre
jazz live.

 

Finn Erik Lind Jørgensen (Borghild Lind Jørgensen musikk og foto) hadde et band som de farta rundt med og som også ble medlem i klubben. Han fikset billetter til revyer og konserter til Colosseum i Oslo, og av den grunn fikk vi med oss konserter med bl.a. Louis Armstrong og Ella, Benny Goodman, Count Basie, med hans fantastiske rytmegruppe, Glenn Millers orkester, uten Glenn selv (flyulykke).
Etterpå dro vi alle sammen til Restaurant Regnbuen i Oslo og spiste og danset helt til toget gikk hjem kl. 19.00. Var hjemme ca. kl. 23.00. Toget tok ca. 3,5 timer den gangen.

 

Klubben eksisterte i ca. 2 år så vidt jeg kan huske. Årsaken var at jentene og noen gutter ville ha dans etter møtet, men vi gutter syntes at det var nok med dans hver lørdag på «lokalet». På årsmøtet ble det flertall for dans og klubben ble vel nesten halvert.

 

Etter det oppsto det nye jazzklubber som vi ikke kjente til og som vi nesten ikke besøkte.

 

Det hører vel med til historien at rock-and-roll feberen kom til landet og vi ville gjerne lære den også. Johan Fasting fra Hamar var på Norges-turné med sin dansegruppe-instruktører og holdt kurs på Fylkeshuset, fredag kveld, lørdag og søndag. Utrolig morsomt !

 

Skribent Einar Håland, Tønsberg

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

                                                                            

 

 

 

                                        Responsivt design ©2013 av Web Norge basert på Joomla 2.5